Frederike van Spaendonck

Solliciteren begint met zelfkennis

Misschien herken je dit: Terwijl je door de vacaturepagina's op LinkedIn scrolt, begin je impulsief te solliciteren. Je kijkt naar wat jou interessant lijkt, welke bedrijven je aanspreken en of de secundaire arbeidsvoorwaarden in orde zijn. Dat is allemaal prima, maar sta je ook stil bij wat jij nu eigenlijk nodig hebt in een baan?


In mijn begindagen als sollicitant deed ik precies hetzelfde - scrollen op LinkedIn en solliciteren. De keren dat ik op die manier een baan kreeg, leidden echter niet tot langdurig succes. Ik had namelijk alleen gekeken naar wat die bedrijven te bieden hadden en nauwelijks nagedacht over wat echt bij mij paste. Inmiddels weet ik beter.

Als je op zoek bent naar een baan die écht bij je past, begin dan eerst met het creëren van je eigen droomvacatures. Het begint allemaal met zelfkennis. Maar hoe doe je dat?

Stap één: Wie ben je?


Eén van de belangrijkste stappen voordat je begint met solliciteren, is jezelf leren kennen. Natuurlijk is dit geen vraag waar je in vijf minuten een antwoord op hebt. Het kan soms jaren duren, misschien wel een leven lang. Maar simpelweg jezelf die vraag stellen is al een goed begin. Overweeg wat je waarden zijn en wat voor jou echt belangrijk is in het leven.


Stap twee: Wat wil je?


Een andere cruciale vraag in het sollicitatieproces is het helder hebben van wat je wil. Wat verwacht je eigenlijk van je werk? Voor sommigen draait het om dagelijks nieuwe dingen leren en doen, terwijl anderen meer waarde hechten aan een hecht team en collegialiteit.

Blijf altijd jezelf


Tijdens het solliciteren is het verleidelijk om jezelf aan te passen aan de vacature of het bedrijf. Dit kan er voor zorgen dat je snel een baan vindt, maar het betekent niet altijd dat je op een plek terecht komt waar je helemaal jezelf kunt zijn. Dus onthoud: Blijf altijd jezelf. Dat is meer dan genoeg.


Door jezelf af te vragen wie je bent, wat je wil en waar je goed in bent, wordt solliciteren een stuk makkelijker. Het antwoord op de meest gestelde sollicitatievragen heb je dan ook meteen al. Blijf trouw aan jezelf en laat zien wie je bent. Zo ben je goed op weg naar een baan die echt bij je past.

Frederike is coach en trainer bij To the sky. Met loopbaan en life coaching, workshops en masterclasses, helpt Frederike om helderheid te creëren en je dromen na te jagen. Frederike is vanaf 2024 een van de vaste trainers in het Traineeship van Brightminds.