Brightminds

Het belang van EQ voor jouw carriere

Diploma op zak en je staat op het punt om het bedrijfsleven te veroveren. De wereld ligt aan je voeten, dit is het moment om te laten zien hoe slim en getalenteerd je bent! Maar er is meer nodig dan alleen intelligentie (IQ) om een succesvolle carrière op te bouwen. Emotionele Intelligentie, beter bekend als EQ is zeker zo belangrijk. Het gaat hierbij om je ‘human skills’.


Wat is EQ?


IQ gaat over je cognitieve vermogen, maar EQ draait om je emotionele vaardigheden. Het gaat over je vermogen om emoties te herkennen, te begrijpen en ermee om te gaan, zowel bij jezelf als bij anderen. Terwijl IQ je binnen een organisatie brengt, helpt EQ je erdoorheen gaan en succesvol te zijn.

Waarom is EQ zo belangrijk?


Emotionele Intelligentie is van onschatbare waarde voor je persoonlijke relaties, en dus ook voor jouw professionele leven. Een goed ontwikkeld EQ helpt je om:

1. Effectief te communiceren: goede communicatie is essentieel in elke baan. EQ vergemakkelijkt het om helder te communiceren, te luisteren naar anderen en je boodschap op een empathische manier over te brengen.


2. Met stress om te gaan: een sterke EQ helpt om stress te beheersen, kalm te blijven onder de druk en jezelf te herpakken na tegenslagen.


3. Samen te werken: of je nu een leidinggevende rol ambieert of in een team werkt, EQ is de sleutel tot (persoonlijk) leiderschap. Het stelt je in staat om anderen te motiveren, te coachen en effectief samen te werken.

Stel je maar voor dat je in een team werkt en er ontstaat een conflict. Je EQ komt dan goed van pas. Door empathie te tonen, begrijp je wat er in collega’s omgaat en kun je op een constructieve manier de situatie bespreken en oplossen. Dit maakt je een waardevolle teamspeler.


Hoe weet je of je EQ goed ontwikkeld is?


Het draait om zelfbewustzijn. Kun je je eigen emoties herkennen en begrijpen? Weet je hoe je met stress en tegenslagen moet omgaan? Kun je je inleven in de gevoelens van anderen? Ben je bedreven in communicatie en conflictoplossing? Als je deze voorbeelden met ‘ja’ kunt beantwoorden, duidt dat op een goed ontwikkeld EQ. Je herkent je eigen emoties, toont begrip voor anderen, en hebt de vaardigheden om effectief te communiceren en conflicten op te lossen.

Wanneer je bijvoorbeeld met een groep vrienden een plan aan het maken bent voor een vakantie maar iedereen heeft andere ideeën, ga je het gesprek dan rustig aan, of verval je snel in een verhitte discussie? Stel je open vragen? Luister je naar ieders standpunten en zoek je naar een compromis?

Hoe kun je je EQ versterken?

De hoogte van EQ is geen vaststaand gegeven, je kunt het verbeteren en ontwikkelen met de juiste begeleiding en training. Hier zijn een aantal tips om zelf met je EQ aan de slag te gaan:

1. Begrijpen van je eigen emoties: weten wat je voelt, en ook begrijpen waarom je die gevoelens hebt. Dit kun je versterken door reflectie, meditatie en zelfevaluatie.


2. Stressmanagement: je hoeft je emoties niet te onderdrukken, maar leren om ze op een gezonde manier tot rust te brengen. Ademhalingsoefeningen en positief denken helpen je hierbij.


3. Empathie: oefen met het begrijpen van de gevoelens en perspectieven van anderen. Luister actief, stel bewust open vragen en toon interesse in hun standpunten. Je kan een lijst met open vragen voor jezelf uitwerken en deze eerst aan jezelf stellen.


Conclusie


Je hebt een diploma op zak, maar dit is pas het begin. Als professional ga je uitblinken met een sterk EQ. Onthoud dat EQ niet alleen een set vaardigheden is, maar ook een mindset. Het maakt je niet alleen een slimme professional, maar ook een empathische, veerkrachtige en effectieve leider.