Victor de Graaff

De toekomst van AI

In de afgelopen tijd hebben we een enorme ontwikkeling gezien op het gebied van Artificial Intelligence (AI). Waar AI lange tijd niet of moeilijk toegankelijk was voor het grootste deel van onze samenleving, is het toepassen ervan nu makkelijker dan ooit. Een bezoekje aan chat.openai.com en men kan los: een AI-bot die hulp kan bieden tijdens het opstellen van vaststellingsovereenkomsten tot het reviewen van geschreven codes. Enerzijds fantastisch, anderzijds levensgevaarlijk. Waar een antwoord makkelijk gegeven kan worden, moeten we ervoor waken dat we de AI het niet alleen laten doen. Een menselijke, kritische blik op de antwoorden blijft cruciaal.

Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen tot noch toe?


• In 1950 schreef Alan Turing over de methode hoe intelligente machines en computers te ontwikkelen en hun intelligentie te testen.


• Eliza, de eerste chatbot uit 1966, die op zoek gaat naar naar een regel in de code die zo goed mogelijk aansluit op de reactie van de gebruiker.


• In 2011 vond er een doorbraak plaats op het gebied van beeldherkenning. Het onderzoeksproject Google Brain slaagt erin om AI een kat te laten herkennen uit 10 miljoen afbeeldingen van YouTube. Sindsdien verbetert de beeld- en spraakherkenning door artificiele en convolutionele neurale netwerken en kennen we virtuele assistenten zoals Siri en Alexa.


• Ondanks dat in 2018 het eerste GPT model werd geintroduceerd, dat is de eerste versie van het taalmodel achter ChatGPT, is de lancering van ChatGPT in november 2022 baanbrekend. De innovatie ligt in het goed begrijpen en onthouden van de menselijke taal, wat leidt tot realistische gesprekken en veelzijdigheid in de toepassingen.

Sindsdien zit de vooruitgang op het gebied van AI in een stroomversnelling; de ChatGPT-modellen ondergaan voortdurende verbeteringen, evenals de modellen zoals DALL-E en Midjourney die afbeeldingen genereren op basis van tekst prompts.

Welke belangrijke ontwikkelingen verwachten we in de toekomst?


• Een verbeterde synergie tussen bestaande applicaties. Een mooi voorbeeld hiervan is de synergie tussen ChatGPT en DALL-E: ChatGPT kan je helpen bij het opstellen van prompts (een vraag of verzoek) die je vervolgens in DALL-E kunt gebruiken voor het creëren van een afbeelding. Hetzelfde vindt plaats binnen software applicaties waarin code wordt geschreven: AI geeft suggesties, welke meteen geïmplementeerd kunnen worden.


• Van Narrow AI naar General AI. De AI-applicaties die we vandaag de dag gebruiken schalen we allen onder Narow AI en zijn ontwikkeld voor één specifieke taak: denk aan het beantwoorden van een vraag, het uitvoeren van een schaakzet of het maken van een afbeelding. General AI is in staat om deze losse taken te combineren, uiteindelijk resulterend in iets dat heel dicht in de buurt komt van menselijke intelligentie.

Momenteel is General AI alleen theoretisch beschreven, maar experts verwachten dat dit ook werkelijkheid zal gaan worden. De voorspellingen wanneer we dit in de praktijk gaan tegenkomen verschilt echter enorm: van enkele jaren tot meer dan een eeuw. De focus zal in de komende jaren vooral liggen op de ontwikkeling van flexibel en adaptieve systemen, resulterend in verbeterde autonomie en besluitvorming. Hoewel het realiseren van General AI nog een uitdaging is, is de inspanning en vooruitgang (o.a. op het gebied van Narrow AI) een veelbelovende indicator voor de toekomstmogelijkheden.

AI, hoe voorspel je je eigen toekomst?


De vraag kunnen we natuurlijk ook aan de AI-applicatie zelf stellen, vandaar stelden we ChatGPT de volgende vraag: “Wat verwacht AI over de toekomst van AI?”
“De toekomst van AI zal waarschijnlijk een grotere integratie in ons dagelijks leven zien, met een focus op mens-machine-samenwerking. Ethiek, regulering, en transparantie worden cruciaal naarmate AI invloedrijker wordt. Hoewel het doel voor sommigen het creëren van algemene kunstmatige intelligentie is, zijn er onzekerheden over de haalbaarheid. Het verzekeren van veiligheid en robuustheid in AI-systemen wordt prioriteit, vooral in kritieke toepassingen. Daarnaast zal de vraag naar uitlegbare AI groeien en kan AI-onderzoek meer gedecentraliseerd en gedemocratiseerd worden, waardoor innovatie wereldwijd wordt bevorderd.”

Al met al, verwachten we dat de ontwikkeling van AI in grote stappen zal gaan. Waar toepassingen van AI in de afgelopen tijd gigantische sprongen hebben gemaakt, zullen we hier in de komende jaren vooral op voortbouwen. Het nóg toegankelijker maken van deze applicaties en het integreren van deze applicaties in onze bestaande applicaties en werkzaamheden, kunnen bijdragen aan een nog grotere impact op onze samenleving. De toekomst van AI is niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van ethiek, verantwoordelijkheid en menselijke waarden. Het is niet alleen een reis waarin we de grenzen van innovatie verkennen, maar ook de diepste verantwoordelijkheden voelen om deze krachtige hulpmiddelen in te zetten ten behoeve van het welzijn van de mens.

Victor is de oprichter van het bedrijf D Data, dat zich richt op alle componenten die komen kijken bij het succesvol implementeren van Data Science in de praktijk. Victor heeft een achtergrond als PhD Computer Science. Victor is vanaf 2024 een van de vaste trainers in het Traineeship van Brightminds.